• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

        • Viete koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? VEĽA!!!V tento predvianočný čas sa naša škola zapojila do zbierky darčekov pre seniorov v domovoch dôchodcov v Zázrivej. Žiaci, rodičia aj učitelia vložili do každej krabičky kúsok svojho srdca. Teplé, voňavé, ručne vyrobené, slané, sladké, zábavné ale aj mnohé iné drobnosti boli do krabičiek uložené s vedomím, že potešia starších ľudí, ktorí sa na tohtoročné vianočné sviatky tešia v domovoch dôchodcov.Ďakujeme všetkým, ktorí ste prispeli k tomu, že niekto bude mať krajšie Vianoce...

        • Tvorivá dielňa – pečenie medovníkov a oblátok

        • Dňa 20. 11. sa konala v našej škole vianočná tvorivá dielňa. Najmladší žiaci spolu s rodičmi, nám predviedli svoju tvorivosť a pracovitosť pri pečení a zdobení medovníkov. Niektorí sa podujali piecť oblátky. Všetkým zúčastneným veľmi pekne ďakujeme a veríme, že si túto akciu zopakujeme aj o rok.

        • Netradičná hodina pracovného vyučovania spojená s tvorivou dielňou

        • Dňa 7.11. štvrtáci zažili netradičnú hodinu pracovného vyučovania, na ktorej videli výrobu a odlievanie sviečok z pravého včelieho vosku. Každý žiak si mal možnosť vyrobiť vlastnú sviečku ako darček pre rodičov. Ďakujeme ujovi  včelárovi  za ochotu a zaujímavé ukážky práce s voskom.

        • Deň rekordov

        • 18.11. si deviataci a ôsmaci pripravili program pre mladšie ročníky. Pripravili stanovištia, na ktorých sa snažili stanoviť rekord v jednotlivých disciplínach.  Všetci súťažiaci boli veľmi aktívni. Na prvom stupni sa potrápili s rekordom v driblovaní, písaní nosom na klávesnici, alebo stavaní matiek na seba. Na druhom stupni súťažili v disciplínach ako bottle flip, či zadržiavanie dychu.

        • Beseda so záchranárom

        • Dňa 27.10. sa  štvrtáci zúčastnili besedy s dobrovoľným horským záchranárom Malej Fatry ujom Paľom. Ukázal žiakom, ktorí sa v bežnom živote nestretávajú so záchrannými zložkami, ako fungujú a pracujú. Veku primeranou formou poukázal na dôležitosť záchrany života, zároveň zážitkovou a hravou formou priblížil svet záchranárov. K výberu tohto povolania ho viedla túžba pomáhať druhým, tým ktorí pomoc potrebujú, trpiacim, ľuďom, ktorých život je v ohrození.  Je to ušľachtilé poslanie a ak to umožní zdravotný stav, je to poslanie na celý život, ako hovorí ujo Paľo. Ďakujeme za ochotu a zaujímavé ukážky.

        • Priatelia prírody - vypúšťanie dravcov

        • Na našej zázrivskej základke sme dostali takúto možnosť a hneď druhé stretnutie krúžku sme využili na ukážku vypúšťania vyliečených dravcov. Včerajšie stretnutie prebehlo síce v miernom oslabení, ale nevadí, nabudúce si možno vypúšťanie zopakujeme aj v plnej zostave 😉 Tomáš Flajs predviedol ako prebieha samotné zakladanie krúžkov a porozprával deckám všetko o význame krúžkovania. Vypustili sme myšiaka lesného, dva sokoly myšiare a jednu myšiarku ušatú. Všetko to nafotil Photographer Jakub.

        • OZNAM - ODSTÁVKA ELEKTRICKEJ ENERGIE

        • Vážení rodičia!
          Dňa 27.10.2022 (štvrtok) bude v obci prerušená distribúcia elektriny.

          Z tohto dôvodu bude školská jedáleň variť len pre materskú školu a vyučovanie v základnej škole bude končiť o 12.05 hod.
          Za porozumenie ďakujeme.
          S pozdravom Mgr. Juraj Jonák – riaditeľ školy

        • Burza stredných škôl

        • 18. októbra 2022 sa naši deviataci vybrali na burzu stredných škôl do Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.  Na burze sa zúčastnilo 21 stredných škôl z Oravy, ale aj iných okresov.

          Od profesorov a študentov zúčastnených stredných škôl sa dozvedeli informácie o podmienkach štúdia, prijímacích skúškach a pozreli si praktické ukážky. Veríme, že aj tieto skúsenosti im pomôžu sa správne rozhodnúť pri výbere strednej školy a správnej cesty do budúcna.

        • Dáma a šach

        • Žiaci siedmeho a chlapci šiesteho ročníka si spoločne v októbri zahrali partie dámy alebo šachu. Niektorí oprášili pravidlá v pamäti, iní sa  naučili hrať dámu, alebo získali informácie o šachu.

        • Trendsetter

        • V utorok 18.10. sa žiaci zúčastnili multimediálneho programu s názvom Trendsetter. Dozvedeli sa, ako na nás vplývajú médiá,  reklamy, filmy, reality show, počítačové hry či sociálne siete. Uvedomili si ako veľmi dôležité sú medziľudské vzťahy. 

        • Deň bez tašiek

        • V piatok 14.10. prebehlo na našej škole vyučovanie bez školských tašiek. Žiaci si takto pripomenuli deti z Afriky, ktoré často nemajú možnosť kúpiť si školskú tašku. Väčšina žiakov si priniesla rôzne alternatívy školských tašiek. Tejto úlohy sa zhostili veľmi kreatívne. Však posúďte sami. 

        • Švábková brigáda

        •  

          Článok redaktora Martina Paveleka, o zemiakovej brigáde, dostupný na: 

          https://myorava.sme.sk/c/23037143/ziakom-chyba-kontakt-s-prirodou-v-zazrivej-obnovili-zemiakove-brigady.html

           

          Žiakom chýba kontakt s prírodou, v Zázrivej obnovili zemiakové brigády

          Odmenou bola vlečka plná zemiakov, skončia v školskej jedálni.

          ZÁZRIVÁ. Jedinečná atmosféra na poli, vôňa čerstvo vyoranej zeme, pištiace dievčatá, ktoré s myšami naháňali chlapci, posúvanie hraníc prideleného úseku, zemiaky ukryté v malých batôžkoch či taškách, pašované do domácej kuchyne, týždne bez školského vyučovania, ale aj bolesti chrbta a priam horúca dvadsaťkorunáčka ako odmena za vykonanú prácu.

          Spomienky, ktoré majú len tí skôr narodení, tí, ktorí chodili počas školských rokov na zemiakové brigády. Bez pomoci žiakov by poľnohospodári v socializme nedokázali pozberať úrodu.

           

          S príchodom zemiakových kombajnov sa duch zemiakových brigád postupne vytratil a teraz sa už vytratili aj kombajny. Dnes sa pestovaniu zemiakov na Slovensku, kedysi bývalej zemiakovej veľmoci, venuje už len málo družstiev.

          Retro návrat na zemiakovú brigádu zažili žiaci z piatej až deviatej triedy základnej školy v Zázrivej. Približne 80 sa ich minulý týždeň stretlo na poli v miestnej časti Dolina. Obec tam vysadila zemiaky, o ktoré sa počas roka starala, zber zabezpečili deti.

           

          Obecné zemiaky

          „Návrat k tradíciám, aby deti vedeli, ako sa kedysi žilo, viac si vážili prácu, potraviny a zároveň zistili, ako sa získavajú,“ takto stručne vysvetlil Juraj Jonák, riaditeľ základnej školy v Zázrivej, dôvody, prečo deti pracovali na poli. Odmenou za ich prácu je vlečka plná zemiakov.

          Samospráva sa s myšlienkou zasadiť obecné zemiaky pohrávala už dlhšiu dobu. Starosta preto uvítal iniciatívu Martina Makara a Igora Otrubu, ktorý poskytol pole, urobiť projekt, ktorého výsledkom je švábka na tanieri.

          „Dôležité bolo, že zemiaky pestovali bez umelých hnojív tak, aby sme ich mohli po kontrole v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave v Dolnom Kubíne dať našim deťom na spotrebu do školskej jedálne,“ povedal starosta Matúš Mních.

          Obec s pomocou zamestnancov úradu a priaznivcov tohto nápadu pripravila pole a zasadila kúpené zemiaky.

          Deti boli nadšené

          Do projektu sa zapojili deti zo základnej školy. Riaditeľ zahrnul zemiaky do regionálnej výchovy. Všetko pripravili a premysleli, potom už len sledovali, ako postupne zemiaky vzchádzajú, kvitnú, ako sa pod koreňmi objavuje úroda. Všetko prebehlo nad očakávanie a každý, kto išiel okolo, videl nádherný fialový lán kvitnúcich zemiakov. Ochranu pred jeleňmi a srnami zabezpečili pomocou pachového oplotku.

          Pôvodný septembrový termín zberu prekazilo nepriaznivé počasie, deti sa na pole dostali až v októbri.

          „Na jednej strane to bola zábava, ale aj skúsenosť. Bol to dobre strávený čas a navyše sme vedeli, že to, čo vykopme a pozbierame, skončí v školskej jedálni, takže máme dobrý pocit z pomoci škole,“ opísala zážitok deviatačka Aneta Maceková.

          Zapojil sa aj ôsmak Kristián Žúbor. „Super zábava. Máme nové skúsenosti. Už sa teším na ďalšiu brigádu, je to určite lepšie, ako sedieť v lavici v škole.“

          Starosta si myslí, že dnešné deti si takúto brigádu už ani nevedeli predstaviť a určite im nezaškodila. „Mnohým chýba kontakt s prírodou, čerstvý vzduchom, toto je cesta, ako to napraviť. Možno by si viac vážili zemiaky, jablko, alebo iné ovocie či zeleninu, ktoré veľakrát zahodia.“

          Podľa riaditeľa sa deti zapojili s radosťou, boli nadšené. „A nielen preto, lebo sa nemuseli učiť, ale hlavne preto, lebo si vyskúšali niečo nové. Bolo to pre nich oživenie a spestrenie. Povedali, že by na takú brigádu radi chodili častejšie.“

          Starosta prisľúbil, že deťom podobnú radosť umožní aj na budúci rok. V Zázrivej budú opäť sadiť a zbierať obecné zemiaky.

           

          Ďalší článok v denníku Nový čas si môžete prečítať tu: 

          https://www.cas.sk/clanok/2729785/vratili-sa-ziaci-v-zazrivej-do-obdobia-socializmu-pri-pohlade-na-deti-mozu-rodicia-len-s-usmevom-spominat//   

        • Exkurzia Bratislava (12. október 2022)

        • Žiaci 5. - 7. ročníka dňa 12.10.2022 nahliadli do zákulisia TV JOJ. Naša sprievodkyňa nám priblížila rôzne zákutia televízneho vysielania. Počas exkurzie si žiaci mohli prezrieť televízne štúdiá, kde sa nakrúcajú relácie – Televízne noviny, Najlepšie počasie, Inkognito, Riskuj, Nemocnica. Poďakovanie patrí Anete Pariškovej, vďaka ktorej sme TV JOJ mohli navštíviť.

          Zo sféry televízie sa žiaci presunuli do sveta vedy, konkrétne do zážitkového centra vedy Aurelium, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente.

        • Konzultácie

        • Milí rodičia,
          aj v tomto školskom polroku budú prebiehať na našej škole konzultácie s pedagogickými pracovníkmi, kde sa budete môcť dozvedieť nové informácie o tom, čo sa chystá na škole, o výchovno-vzdelávacích výsledkoch Vašich detí alebo sa spýtať na to, čo Vás zaujíma.

          V 1. polroku školského roka 2022/2023 budú tieto konzultácie a „Otvorená riaditeľňa“ v nasledujúcich termínoch:

          Základná škola

          Dátum                                           Čas

          25.10.2022                                    14.30 – 16.00

          29.11.2022                                    14.30 – 16.00

          20.12.2022                                    14.30 – 15.30

           

          *o prípadných zmenách budete včas informovaní na našej internetovej stránke

          Samozrejme, že v prípade, ak sa vyskytne nejaký závažný problém, naše dvere sú Vám vždy otvorené a budeme ho neodkladne riešiť .

           

           

           

           

        • Európsky deň jazykov

        • Žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka si pod vedením svojich učiteľov pripravili pre mladších spolužiakov spoznávanie vybraných európskych jazykov. Pripomenuli sme si tak Európsky deň jazykov.  

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Stred 122, Zázrivá
      • Riaditeľ školy: +421905 204 277 Zástupca riaditeľa: +421918 594 145 Materská škola: +421951 575 462 Jedáleň: +421917 947 789
      • Stred 122 02705 Zázrivá Slovakia
      • zszazriva.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje