• ŠKOLSKÁ KNIŽNICA

        • V tomto školskom roku bude knižnica otvorená v PONDELKY od 12.30 do 14.30. Vďaka projektu EÚ sa podarilo získať množstvo nových knižných titulov. Databáza kníh bude každému čitateľovi prístupná aj elektronicky na zazriva.lettera.sk (prihlasovacie údaje získa čitateľ počas prvej návštevy knižnice).

          Tešíme sa na stretnutie v knižnici aj na nové zážitky a poznatky získané z kníh!

        • Oznam - antigénové samotesty

        • Vážení rodičia, chceli by sme Vám oznámiť, že tí, ktorí ste si v škole objednali antigénové samostesty pre Vaše deti, môžete si ich vyzdvihnúť u vedenia školy v dňoch 9.9.2021 (štvrtok) od 08.00 do 15.00 a 10.9.2021 (piatok) od 08.00 do 13.30.

        • Začiatok šk.roka - testovanie

        • Vážení rodičia, blíži sa začiatok šk.roka 2021/2022. Ministerstvo školstva ponúka rodičom dobrovoľné testovanie na začiatku roka:

          1. jednorazové testovanie kloktacími PCR testami všetkých žiakov základných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o toto testovanie, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie kloktacími PCR testami dobrovoľné - termín prihlásenia do 26.8.2021.

          2. antigénové samotesty na domáce použitie tým žiakom základných škôl, špeciálnych základných škôl, stredných škôl a špeciálnych stredných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o takýto druh samotestov, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné.

          Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov na domáce samotestovanie a 25 ks sterilných odberových tyčiniek. Pokiaľ sa rodič rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19 - termín prihlásenia do 26.8.2021.

          ZÁUJEM BUDEME ZISŤOVAŤ CEZ EDUPAGE CEZ RODIČOVSKÉ/ŽIACKE KONTO OD PONDELKA 23.8. DO STREDY 25.8.2021. Rodičia prvákov, ktorí ešte nemajú rodičovské konto, môžu nahlásiť záujem cez Email školy, alebo Email zástupcu riaditeľa školy. POTOM UŽ PRIHLÁSENIE NIE JE MOŽNÉ. V prípade nejasností kontaktujte zástupcu riaditeľa školy.

        • Pravidlá fungovania škôl od septembra 2021

        • Ministerstvo školstva predstavilo pred začiatkom školského roka pravidlá fungovania škôl v novom školskom roku. Po novom nebude ministerstvo zatvárať školy plošne, na nástup do školy sa nevyžaduje test a pri pozitívnom prípade sa postupuje podľa pravidiel Úradu verejného zdravotníctva.

          • Test nebude podmienkou na nástup do školy, no pre tých, ktorí majú záujem rezort poskytne PCR kloktacie testy pre základné  školy. Okrem toho žiakom základných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem, budú poskytnuté prostredníctvom štátnych hmotných rezerv antigénové testy na dobrovoľné samotestovanie doma. 
          • Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá 3 a viac po sebe nasledujúcich dní rodič predloží škole „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka. Zverejníme neskôr na stránke školy.
          • Školy sa nebudú plošne zatvárať ani podľa Covid automatu ani z rozhodnutia ministerstva. Zatvárať sa budú môcť iba individuálne triedy, ak sa v nich objaví pozitívna osoba. Podľa platných pravidiel ÚVZ SR vtedy idú do karantény osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne testovaným človekom 2 dni pred jeho testovaním. V tomto prípade prejde trieda na dištančnú výučbu, pokým sa neukončí karanténa. Rodičom vtedy tiež vzniká nárok na tzv. OČR, teda ošetrovné.
          • Rodičia môžu aj v tom školskom roku ospravedlniť žiaka na maximálne 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Nárok na OČR vtedy rodičom nevzniká. Ministerstvo školstva však upozorňuje, že ak bude rodič alebo plnoletý žiak zneužívať, žiakovi môže hroziť komisionálne preskúšanie a škola môže na túto skutočnosť upozorniť úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
          • Novinkou je tiež možnosť zisťovania protilátok. Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test bude môcť požiadať všeobecného lekára pre deti a dorast o test na protilátky proti ochoreniu COVID-19 po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnou osobou a aj po pozitívnom výsledku samotestovania Ag testom.
          • Upozorňujeme a prosíme o rešpektovanie pravidiel ÚVZ pri návrate z augustových dovoleniek v zahraničí. 

        • Ponuka Dolnooravskej nemocnice - Pfizer, 12+

        • Vážení rodičia, ponúkame Vám možnosť na očkovanie detí a mládeže 19. augusta 2021 – bez potreby registrácie v Dolnooravskej nemocnici. Prosíme Vás o zamyslenie sa nad takouto možnosťou. Ak bude záujemcov o očkovanie viac, očkovanie bude prebiehať dlhšie ako je plánované.  Ak rodičia detí ešte nebudú očkovaní, bude možnosť aj očkovať rodičov detí.

          Dolnooravská nemocnica s poliklinikou realizuje očkovanie neregistrovaných záujemcov  o očkovanie vo vekovej kategórii 12+

          Miesto: Vakcinačné centrum – Detská poliklinika v Dolnom Kubíne Nsp L.N. Jégého (ambulancia prízemie, ambulancia 2. poschodie)

          Dátum:                          19.08.2021

          Čas:                                7,30 - 12,00

                                                 12,30 - 14,00

          Očkovacia látka :       Pfizer

          Veková kategória :    12+

          Dieťa musí prísť v sprievode rodiča (zákonného zástupcu), nasýtené (jedlo a tekutiny) - nie nalačno, a so sebou si prinesie kartičku poistenca.

          Vakcinačné centrum očkuje aj náhradníkov bez registrácie v dňoch 12.08, 14.08.a 15.08.2021.

           

          „Chcem oceniť mladých ľudí, ktorí sa zaočkovali a vyzvať ostatných, aby dôverovali vede a výskumu a očkovanie využili. Je to najlepšie riešenie, ktoré tu máme,“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling.

          Ladislav Kuna z Mladých SaSkárov navyše ocenil zodpovednosť pedagógov a zamestnancov školstva. „Som rád, že pedagógovia a zamestnanci škôl idú príkladom a v zaočkovanosti sú nad priemerom celkovej populácie. Práve oni a školy by mali dôverovať vedeckým poznatkom, faktom a nenechať sa zlákať konšpiračnými teóriami,“ zdôraznil Kuna.

          V septembri, keď sa žiaci opäť vrátia do lavíc môžu v školách vznikať ohniská nákazy. Vtedy v zmysle platných pravidiel ÚVZ bude potrebné izolovať kontakty nakazeného a uzatvoriť príslušné triedy. Výskyt ohnísk môže zmierniť zaočkovanosť mladých ľudí. Očkovaním totiž nielen znižujeme riziko ťažkého priebehu ochorenia, ale aj znížime aj riziko prenosu vírusu.

          Každý pedagóg, zamestnanec školy, žiak či študent, ale aj rodič môže prispieť k tomu, aby bola škola bezpečnejšia a aby prezenčná výučba prebiehala čo najdlhšie. Vyššia zaočkovanosť totiž napomôže tomu, aby sa znížilo riziko výskytu ohnísk a aby školy nemuseli prechádzať na dištančnú výučbu.

          Najvyššiu zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl majú okresy Dunajská Streda (77 %), Šaľa (73 %), Bratislava (72 %) a Myjava (71 %). Nasledujú okresy Trnava, Komárno, Dolný Kubín a Prešov zhodne (70 %).

          Najvyššiu zaočkovanosť mládeže vo veku od 12 do 17 rokov má hlavné mesto Bratislava (43%), Senec (38%), Pezinok (35%), Malacky, Dunajská Streda a Žilina (27 %), Banská Bystrica, Trenčín a Trnava (26 %). Naopak najnižšiu zaočkovanosť mladých vo veku od 12 do 17 rokov môžeme vidieť v okresoch Medzilaborce (6%), Revúca (7%), Rimavská Sobota, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Svidník (8%).

        • Zmeny v stravovaní - "obedy zdarma"

        • Vážení rodičia

          od nového školského roku 2021/2022 nastávajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

          • končí sa poskytovanie dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ pre všetky deti,
          • dopĺňajú sa nové skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie.

          Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus. / napr: nezamestnaní rodičia, MD – matka samoživiteľka, poberatelia starobného, invalidného dôchodku ..../

          Dotácia na stravu vo výške 1,30 € môže byť poskytnutá v nasledovných prípadoch:

          • rodine dieťaťa, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima,
          • rodine dieťaťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
          • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku.

          V tejto súvislosti je k poskytnutiu dotácií na stravu nevyhnutné predložiť obci alebo základnej škole

          • potvrdenie z úradu práce, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
          • potvrdenie z úradu práce, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,
          • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa. 

          Termín na predloženie vyššie uvedených potvrdení  alebo čestného vyhlásenia je do 10. augusta.

          Potvrdenie je možné odovzdať v budove základnej školy  od 6. augusta do 10. augusta každý pracovný deň do 14. 00 hod.

          Čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s daňovníkom v domácnosti stiahnete tu:  cestne_vyhlasenie.pdf / Tlačivo je možné vytlačiť aj v škole! /

        • Literárna súťaž

        • Žiaci 2. ročníka sa zapojili do literárnej súťaže v Oravskej knižnici A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Súťaž sa skladala z troch častí :

          1. časť- prečítať text rozprávky a dokončiť príbeh od Kataríny Mikolášovej – Komora babky Želky - „Kam sa podela Kotúľka?“

          2.časť- nakresliť ilustráciu k príbehu.

          3.časť- vyplniť kvíz, či deti čítali s porozumením.

          Práce sme osobne odniesli do knižnice, kde nás teta Alenka sprevádzala svetom kníh a pripravila zábavné a tvorivé literárne úlohy. Výlet sme zakončili ako ináč sladkou odmenou.

        • Noc s Andersenom

        • Netradične sa uskutočnila až 18. júna 2021. A aká bola? Niečo napovedajú fotografie a niečo prezradia priami účastníci z V. A triedy.
          Nikola: „Bol pri nás aj pán Andersen. Prečítal nám rozprávku Dievčatko so zápalkami. Bola to krásna noc!“
          Natália: „Noc s Andersenom bola super! Najviac ma bavilo, keď sme súťažili s horiacou zápalkou.“
          Tamara: „Zúčastnili sme sa tanečnej súťaže Pán Andersen hľadá talent, kde sme predviedli nacvičený tanec.“
          Tobiáš: „Bolo to super! Spali sme v triede na karimatkách. Boli sme tu len piataci. Celá škola bola naša. Najviac sa mi páčilo zdobenie chlebíkov.“
          Annamária: „Naši učitelia nám pripravili tú najkrajšiu noc s Andersenom. Najviac ma bavil tanec na pesničku Pán Andersen. Potom nasledovali rôzne zábavné hry a interview s pánom Andersenom. Až po polnoci nasledovalo spanie v spacákoch.
          Ráno o siedmej si po nás prišli rodičia. Na túto Noc s Andersenom nikdy nezabudnem! :)
          Ema: „Zažili sme kopec zábavy s množstvom atrakcií, ktoré nám pripravilo pár učiteľov.“

        • Deň otcov – 2.A

        • Deň otcov je za dverami! Nezabudnite potešiť svojho ocina či otca vašich detí.
          Tento rok mu patrí dátum nedeľa 20. júna 2021.

        • Celé Slovensko číta deťom (beseda so spisovateľkou Danušou Dragulovou – Faktorovou)

        • Napriek náročnej situácii, aj tento rok sme sa zapojili do aktivity Celé Slovensko číta deťom. Online dobu sme využili vo svoj prospech a oslovili sme pani spisovateľku Danušu Dragulovú – Faktorovú, ktorá naše pozvanie bez zaváhania prijala. Spolu so svojou kolegyňou z redakcie DAXE nám prečítali úryvky z jej kníh Maxík a jeho kamaráti a  Príhody uja Hrmotku. Predstavila i ďalšie svoje knihy a úplne  nový časopis Enviráčik, porozprávala o tom, ako píše knihy i ako vzniká časopis. Odpovedala na zvedavé otázky detí , prezradila, ako sa volá jej pes i komu fandí na hokejiJ.  Hoci signál nebol perfektný, spojenie nám nezlyhalo a strávili sme spolu príjemnú hodinku. Za ochotu a darovaný čas pani spisovateľke ešte raz ďakujeme.

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2021

        • Dňa 20. mája 2021 sa na našej škole konalo školské kolo recitačnej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN. Žiaci viacerých tried sa na recitáciu svedomito pripravili a podali dobré výkony. Okresného kola sa zúčastnia: Paulína Zacharovská z 5.A, Laura Juríková zo 6.A, Peter Cingel z 9.A. Gratulujeme! Všetkým ďakujeme za účasť. Tešíme sa na budúci rok.

        • Informácie pre žiakov 9. ročníka - 2. kolo prijímacích skúšok na stredné školy

        •  

          ŠVS (školské výpočtové strediská) sprostredkujú zverejňovanie voľných miest a informácie o konaní 2. kola prijímacích skúšok pre všetky školy SR na webe www.svs.edu.sk/miesta od 17.5.2021

                                                                                                             

          Stredné školy na portáli webu ŠVS zadajú informácie o konaní resp. nekonaní 2. kola prijímacích skúšok a voľné miesta.                                              

          Stredná škola zverejní konanie druhého kola prijímacích skúšok do 6.6.2021

           

          Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ  -  9.6.2021

          2. kolo prijímacích skúšok na SŠ -   22.6.2021

          Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ - náhradný termín -  24.6.2021

          Odvolacie konanie po 2. kole prijímacích skúšok  od 25.6.2021

          Spracovanie výsledkov 2. kola prijímacích skúšok - do 29.6.2021

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Stred 122, Zázrivá
      • Riaditeľ školy: +421905 204 277 Zástupca riaditeľa: +421918 594 145 Materská škola: +421951 575 462 Jedáleň: +421917 947 789
      • Stred 122 02705 Zázrivá Slovakia
      • zszazriva.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje