• Ospravedlňovanie žiaka počas trvania mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19

        • Počas mimoriadnej situácie alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, lehota podľa § 144 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. je predĺžená z 3 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní na 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. To znamená, že zákonný zástupca môže ospravedlniť žiaka na 5 vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) bez povinnosti predkladať potvrdenie vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast.

          Po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) zákonný zástupca žiaka predkladá písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti (teda, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia).

           

      • Letný tábor - 4. deň - výlet do Demänovskej doliny
        • Letný tábor - 4. deň - výlet do Demänovskej doliny

        • V štvrtý deň letného tábora sme sa vybrali na výlet do Demänovskej doliny v Nízkych Tatrách.  Hlavným cieľom bola návšteva Demänovskej jaskyne slobody, ktorá je súčasťou najdlhšieho jaskynného systému na Slovensku. Popri tom sme stihli navštíviť Vrbické pleso v Jasnej, okolo ktorého sme si dali predobednú prechádzku. Vďaka nej nám obed v hoteli na brehu plesa veľmi chutil. Po obede sme nadbytočné kalórie spálili na ihrisku. Naša posledná zastávka bola rozhľadňa nad Pavčinou Lehotou, z ktorej sme si vychutnali nádherné pohľady na Liptovskú kotlinu a okolité pohoria.

      • Letný tábor - 2. deň - výlet do Bojníc
        • Letný tábor - 2. deň - výlet do Bojníc

        • V druhý deň letného tábora sme si urobili výlet. Navštívili sme ZOO v Bojniciach, kde sme si pozreli rôzne zvieratká. Brušká sme si nakŕmili chutným obedom v miestnom hoteli. Nakoniec nesmel chýbať nákup suvenírov pre seba i svojich najbližších. 

          Už teraz sa tešíme sa na to, čo nás čaká v najbližšie dni.

      • Letný tabor - 1. deň - HĽADANIE POKLADU
        • Letný tabor - 1. deň - HĽADANIE POKLADU

        • Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna dedina s názvom Zázrivá. Aj v nej, tak ako v ostatných dedinách na Slovensku, mali deti počas júla a augusta letné prázdniny. Aby sa však doma nenudili, prihlásili sa do denného tábora. Počas prvého dňa, v pondelok, hľadali poklad. No vôbec to nebolo jednoduché. Aktivity na stanovištiach preverili šikovnosť, rýchlosť, logické myslenie a kreativitu každého zo zúčastnených - na získanie pokladu bolo treba absolvovať viac ako 30 rôznych úloh na stanovištiach a získať indície, ktoré im prezradili miesto, kde bol ukrytý poklad. Najrýchlejšie si s indíciami poradilo družstvo dievčat 4 lamy, ktoré objavili poklad. Nebolo by to však spravodlivé, keby si poklad nechali celý len pre seba, a tak sa mohli z pokladu tešiť všetky deti.

          Jednou z úloh bolo aj vymyslieť 4-veršovú báseň, tu sú 3 najlepšie:

          Toto leto – to je vec,

          hneď jablko rýchlo zjedz.

          Slnko praží, je tu hic,

          do bazéna rýchlo ic.

           

          V lete sa môžeme kúpať v bazéne,

          skákať na trampolíne.

          Stanovať, lízať zmrzlinu

          a neposlúchať maminu.

           

          Prázdniny sú super vec,

          zabaví sa lenivec.

          Skočíme si do vodičky,

          umyjeme si ručičky.

        • Denný letný tábor pre deti

        • Základná škola s materskou školou v spolupráci s obcou Zázrivá sa v reakcii na mimoriadnu situáciu a prerušenú prevádzku škôl v tomto školskom roku, rozhodli ponúknuť rodinám v našej obci pomocnú ruku a usporiadať denný letný tábor pre žiakov základnej školy.

          Všetko, čo potrebujete o tábore vedieť:

          Komu je tábor určený?

          Žiakom základnej školy od prvého po ôsmy ročník.

          Kedy sa bude konať?

          Tábor bude trvať 5 pracovných dní – od pondelka do piatka, každý deň od 8.00 do 15.00 a v prípade výletov mimo obec návrat pravdepodobne aj neskoršie, podľa aktuálnych okolností. Prvý turnus sa uskutoční od 6. do 10. júla 2020. Ak bude dostatočný záujem, tábor sa zopakuje pre druhú skupinu detí s rovnakým programom v nasledujúcom týždni od 13. do 17. júla.

          Aký je program tábora?

          Stručný program tábora:             1. deň – tvorivé dielne, 2. deň- výlet (aj s turistikou), 3. deň – hľadanie pokladu,
          4. deň – výlet (aj s turistikou), 5. deň – športové hry

          Poradie aktivít sa môže meniť podľa predpovede počasia. Prihlásené deti a rodičia budú informovaní vždy vopred.

          Ako bude zabezpečené stravovanie detí?

          V dňoch, keď bude program tábora prebiehať v Zázrivej, bude zabezpečený obed v školskej jedálni. Počas výletov mimo obec, dostanú deti desiatový balíček a obed bude zabezpečený v cieli výletu.

          Aká je cena za tábor?

          Do tábora sa môže dieťa prihlásiť iba na celý týždeň. Prihlásenie iba na vybrané dni nie je možné. Cena za 1 dieťa za celý týždňový program vrátane stravy je 50 . Poplatok bude slúžiť predovšetkým  na úhradu nevyhnutných nákladov (strava, doprava a vstupné počas výletov, pomôcky a materiál pre tvorivé dielne a pod.)

          Ako sa treba do tábora prihlásiť?

          O organizovaní denného letného tábora budú žiakov informovať ich triedni učitelia. V prípade záujmu si žiaci vyžiadajú prihlášku od svojho triedneho učiteľa a odovzdajú ju v čo možno najskoršom termíne podpísanú svojím zákonným zástupcom. Jediným kritériom pri prijímaní detí do tábora bude čas doručenia prihlášky – po naplnení maximálnej kapacity sa už ďalšie prihlášky nebudú prijímať. Uzávierka prihlášok bude v piatok 26. júna alebo v momente naplnenia maximálnej kapacity tábora. V prípade nedostatočného záujmu si organizátor vyhradzuje právo tábor neorganizovať.

        • Návrat starších žiakov do školy

        • V súlade s rušením mimoriadnych hygienických opatrení sa od 22. júna 2020 obnoví vyučovanie pre žiakov
          6. až 9. ročníka základnej školy. Vyučovanie bude prebiehať v rovnakom režime a podľa rovnakého rozvrhu ako pred vyhlásením mimoriadnej situácie spôsobenej pandémiou. Takisto v normálnom režime bude otvorený aj Školský klub detí. Jediným rozdielom je, že účasť na vyučovaní zostáva naďalej dobrovoľná.

          Dôležité upozornenie: nakoľko je školská dochádzka dobrovoľná a nie je vopred jasné, ktorí žiaci 22. júna skutočne do školy prídu, je v prípade záujmu o stravovanie v školskej jedálni potrebné opätovné prihlásenie u vedúcej školskej jedálne - najneskôr v termíne do 8.00 hodiny v piatok 19.6. 2020, bez ohľadu na to, či sa žiak/žiačka pred prerušením prevádzky školy v školskej jedálni stravoval alebo nestravoval.

      • Koncoročné hodnotenie a klasifikácia predmetov v školskom roku 2019/2020
        • Koncoročné hodnotenie a klasifikácia predmetov v školskom roku 2019/2020

        • Minister školstva vydal 20. apríla 2020 aktualizované Usmernenie na hodnotenie žiakov v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020, kde ustanovuje: O spôsobe hodnotenia jednotlivých vyučovacích predmetov rozhodne v čase mimoriadnej situácie riaditeľ školy po prerokovaní s pedagogickou radou. Na základe uvedenéhousmernenia stanovujeme nasledovný spôsob hodnotenia a záverečnej klasifikácie vyučovacích predmetov v druhom polroku školského roka 2019/2020:

          • Záverečná klasifikácia: základom je klasifikácia na polroku. Učiteľ sleduje prácu žiaka v dištančnom vzdelávaní. Prioritne sleduje: iniciatívu, dochvíľnosť, ochotu, zodpovednosť, používanie zdrojov, originálnosť riešení, samostatnosť. Koncoročnú klasifikáciu navrhne učiteľ po zohľadnení známok získaných do 13. marca 2020 a hodnotenia práce žiaka v dištančnom štúdiu. Ak bude mať žiak do termínu hodnotenia splnených aspoň 60 % úloh, polročná známka sa mu zachová. Ak je učiteľ spokojný a vidí iniciatívu, dochvíľnosť, ochotu, zodpovednosť, známka z polroku sa mu o stupeň zlepší. Ak učiteľ nie je spokojný, lebo žiak reaguje vlažne, oneskorene, povrchne, vidí, že neprimerane používa zdroje (teda netvorí), nespráva sa zodpovedne, známka z polroku sa mu zhorší o stupeň. Návrh hodnotenia a klasifikácie oznámi vyučujúci žiakom do 19. júna 2020. V prvom ročníku sa v čase mimoriadnej situácie priebežné aj záverečné hodnotenie realizuje formou slovného hodnotenia.
          • Koncoročné hodnotenie neklasifikovaných predmetov: Učiteľ sleduje plnenie úloh, ktoré zadáva žiakom. Ak žiak úlohu splní, bez ohľadu na kvalitu splnenia úlohy, považuje ju pre potreby koncoročného hodnotenia za splnenú. (To nijako neznižuje potrebu a dôležitosť spätnej väzby  smerom k žiakovi o kvalite splnenia úlohy a postupe jeho učenia sa.) Ak bude mať žiak do termínu hodnotenia splnených aspoň 60 % úloh, učiteľ ho hodnotí "absolvoval". V opačnom prípade sa mu na vysvedčenie napíše "neabsolvoval". V záverečnom hodnotení (na vysvedčení) bude zohľadnený:

          a) celkový prístup žiaka ku školským povinnostiam a jeho práca počas domáceho vzdelávania,
          b) výchovno-vzdelávacie výsledky za 1. polrok
          c) priebežné známky získané do 13. marca 2020.


          HODNOTENIE NEKLASIFIKOVANÝCH PREDMETOV
          Telesná a športová výchova, náboženská výchova, etická výchova, výtvarná výchova, hudobná
          výchova, technika, informatika a pracovné vyučovanie na koncoročnom vysvedčení nebudú
          klasifikované. V týchto predmetoch bude uvedené slovo absolvoval/a, prípadne z predmetu TSV
          oslobodený/á, ak žiak predložil lekárske potvrdenie.
          HODNOTENIE OSTATNÝCH PREDMETOV
          1) V prípade, ak si žiak svoje úlohy v čase mimoriadnej situácie plnil, nemôže byť klasifikácia
          znížená, a preto sa bude žiak z predmetu klasifikovať takou známkou, akú mal z predmetu v 1.
          polroku.
          2) Je možné zlepšenie klasifikácie max. o jeden stupeň v prípade, ak žiak počas dištančného
          vzdelávania plní úlohy nadštandardne. Ponechávame na posúdenie učiteľovi predmetu.
          3) Zhoršenie známky alebo hodnotenie neklasifikovaný/á je možné iba vo výnimočnom prípade, ak
          žiak neplnil alebo len čiastočne plnil zadané úlohy a nereagoval na výzvy. Dôvody, pre ktoré má
          žiak zhoršenú známku, prípadne nebude klasifikovaný, učiteľ oznámi žiakovi a rodičom.
          4) V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom
          prospechu nedostatočný, t. j. nemôže opakovať ročník, okrem prípadu uvedeného v bode 5.
          5) V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do
          vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky

          vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania.
          Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do
          31.8.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.

      • DEŇ ZEME
        • DEŇ ZEME

        • 22. apríl je už za nami, myslieť a starať sa o našu Zem však môžeme každý deň. Skús to tak ako naši prváčikovia. Niečo si namaľuj, prečítaj, vyfarbi, vystrihni a nalep, niečo zasaď, popolievaj, pohrab staré lístie, pozbieraj odpadky vo svojom okolí...A hlavne si uži každý deň prechádzku a  šport na čerstvom vzduchu.

          Inšpirovať sa môžeš v našej galérii.

      • Škola z domu
        • Škola z domu

        • Prváčikovia zobrali vynútenú karanténu celkom pozitívne. S radosťou spolupracujú, posielajú fotky s výtvarnými prácami, zúčastňujú sa on-line čítania s pani učiteľkou . Telocvik spojili s vychádzkami do prírody, dobrovoľným zbieraním odpadkov, zbieraním liečivých rastlín. Veľká vďaka rodičom, že túto nečakanú situáciu poňali takto pozitívne a s chuťou spolupracujú a zdieľajú zadávané úlohy, podnety, nápady na vyplnenie voľného času, ktorého je teraz neúrekom.

          Fotografie si môžete pozrieť v našej galérii.

      • Zápis do 1. ročníka
        • Zápis do 1. ročníka

        • Vážení rodičia,
          oznamujeme Vám, že na základe vzniknutej situácie zápis do prvého ročníka základnej školy bude prebiehať od 15. apríla 2020 do 30. apríla 2020 bez prítomnosti dieťaťa nasledovne:

          - z webovej stránky ZŠ s MŠ Zázrivá alebo Materskej školy v Zázrivej si stiahnete
          dokumenty potrebné na zápis dieťaťa: žiadosť o prijatie dieťaťa do prvého ročníka, splnomocnenie zákonného zástupcu (splnomocňuje jedného zákonného zástupcu konať v mene oboch zákonných zástupcov), protokol o zápise dieťaťa do prvého ročníka
          - dokumenty vyplníte a zašlete poštou na adresu školy do 30. apríla 2020 :
          - Základná škola s materskou školou, Stred 122, 027 05 Zázrivá


          Dokumenty:

          PROTOKOL O ZÁPISE

          ŽIADOSŤ O PRIJATIE

          SLNOMOCNENIE AK IBA JEDEN NA ZÁPIS

          SPLNOMOCNENIE NEÚPLNÁ RODINA

      • Technický šikula
        • Technický šikula

        • Dňa 5.3. 2020 sa žiaci 7.A triedy Michal Krížo a Nina Barienčíková  zúčastnili  súťaže  Technický šikula na SOŠ polytechnickej v Kňažej. Ich úlohou bolo, ako tím, čo najrýchlejšie vyriešiť zadané technické zábavné úlohy a v druhej časti súťaže zostrojiť jednoduchý výrobok podľa priložených výkresov a s pomocou určeného pracovného náradia. Pri hľadaní riešenia jednotlivých úloh sa museli zamyslieť, ale sa aj zabavili. S novými skúsenosťami a zážitkami sa budeme tešiť na  ďalší ročník súťaže.

          Fotografie nájdete v našej galérii.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Stred 122, Zázrivá
      • Riaditeľ školy: +421905 204 277 Zástupca riaditeľa: +421918 594 145 Materská škola: +421951 575 462 Jedáleň: +421917 947 789
      • Stred 122 02705 Zázrivá Slovakia
      • zszazriva.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje